creatieve copywriting

een unieke tekst waarmee jij producten of diensten verkoopt

Copywriting, is dat niet gewoon de Engelse benaming voor tekstschrijven? Nee, dat is het niet. Een copywriter is een tekstschrijver van commerciële teksten. Een copywriter is er niet per se in geïnteresseerd of een tekst grammaticaal in orde is. “Wat zeg je me nu? Een copywriter kan dus helemaal niet schrijven?” Integendeel, een copywriter tovert met woorden! Een copywriter speelt met tekst, praat tegen je, communiceert, zingt misschien wel tegen je. Je kan het een vorm van marketing of reclame schrijven noemen. Een tekst van een copywriter zet je aan tot actie. De tekst probeert je bijvoorbeeld over te halen iets te kopen, je ergens voor in te schrijven, iets te downloaden. Het wordt ook wel persuasive communication of marketingcommunicatie genoemd. Een tekst moet je verleiden. Een copywriter schrijft trouwens niet alleen teksten om te lezen, maar ook korte teksten voor bijvoorbeeld televisie- en radiocommercials, en teksten voor social media als Facebook en Instagram. Kortom: een copywriter schrijft voor ieder medium dat een commerciële boodschap over wil dragen.

verschil tussen copywriting en tekstschrijven

Het grootste verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver is hoofdzakelijk dat een copywriter iets probeert te verkopen of je in ieder geval aanzet tot een actie. Traditionele tekstschrijvers worden vooral ingezet om bijvoorbeeld je website van informatieve tekst te voorzien, of om bijvoorbeeld een nieuwsbrief of brochure te schrijven. Wanneer je een tekstschrijver inhuurt mag je ervan uitgaan dat de teksten grammaticaal op en top in orde zijn. Dit wil trouwens niet zeggen dat copywriters niet bedreven zijn in de Nederlandse (of een andere) taal: een copywriter kan ook vaak grammaticaal correcte teksten schrijven. Een tekstschrijver kan overigens ook vaak als copywriter goed uit de voeten. Maar over het algemeen schakel je geen copywriter in als je een neerlandicus zoekt. Daar zijn tekstschrijvers voor.

Wil je een overtuigende tekst die aanzet tot actie? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Veenstra Tekst & Design is er voor al jouw teksten en design. Naast copywriter ben ik ook thuis in SEO-teksten en help ik je graag met jouw sollicitatiebrief en/of cv

neem vrijblijvend contact op